четвъртък, 30 август 2012 г.

Африкански сом ще развъждат в село Баня

Африканският сом ще се развъжда в село Баня, което е близо до Панагюрище. Инвеститор по проекта е Георги Делчев. Парите идват от Оперативна програма “Рибовъдство”. Засега инвеститорът споделя няколко причини, поради които е решил да отглежда точно тази риба.
Месото на африканския сом е много по-вкусно, за разлика от месото на обикновения речен сом, който се среща и родните водоеми. Освен това рибата расте сравнително бързо и ще може да се развива без проблем в съоръженията, които са изградени с тази цел в панагюрското село. Село Баня се намира на много хубаво място и това предполага бързо възвръщане на вложените средства. По този начин ще бъдат създадени и няколко нови работни места за незаетите хора от селото. За целта освен новите водни клетки са ремонтирани и няколко от старите съоръжения.
Георги Делчев ще отглежда рибата така, че тя да не надвишава 2 килограма, пише plovdiv24. Така рибата ще бъде още по-вкусна и лесна за ловене. За около 6 месеца африканския сом ще достигне тези килограми, като това ще гарантира, че рибата няма да натрупа неприятни мазнини.
В село Баня ще отглеждат около 100 тона африкански сом първоначално, но идеята на инвеститора е това количество да се увеличи до около 400 тона. За целта ще бъдат изградени и нови водоеми. Осигурен е пазар за рибата, която се търси и предпочита в страни като Австрия и Германия. На нашия пазар филето от африкански сом е доста скъпо. Цената му е 16 лева за килограм, но нефилираната риба струва по-евтино – 7-8 лева килограма, уточни пред plovdiv24.com Делчев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар