четвъртък, 30 август 2012 г.

Рибар от Китай улови една от най-скъпите риби в света

Една риба 500 000 долара печалба.

Уловът на късметлията му е донесъл печалба от близо 500 000 долара

 

Китайският рибар е имал тази слука за край бреговете на провинция Фуцзян. Рибата е с тегло 80 кг. и почти веднага е била продадена на пазара, съобщава Би Би Си.
Всъщност, въдичарят е получил за единствената риба, която е уловил точно 473 000 долара. Рекордната цена има своето обяснение. Това е една от най-редките риби в света – бахаба, която е подобна на костур и е включена в Червената книга. В Китай е забранено да се лови, но за сега забраната не действа в крайбрежните води на Хонконг.
Рибата бахаба е прилично голяма риба, която достига дължина до 2 метра (6 фут ) и тегло повече от 100 килограма, половото съзряване настъпва едва когато рибата достигне около 13 кг телесно тегло. Тя може да бъде открита около бреговете на Китай, естуарите, на юг от река Яндзъ, устието на Перлената река, включително водите на Хонг Конг и Макао. Нейните естествени местообитания са плитки морета, топли водни легла, скалисти брегове и естуарни води.
Китайската бахаба е заплашена от прекомерния улов, който продължава въпреки правната защита, която рибата има в континенталната част на Китай (но не и в Хонг Конг). Риболовът е продиктуван от огромната парична стойност на рибата. На някои пазари, особено на китайските рибни борси плавателния мехур и перките на рибата струват повече от злато. Смята се, че който изяде един такъв мехур ще има сериозен шанс да удължи живота си.
Разграждането на естуарни местообитания, които са предпочитани от бахабата в периода на размножаване, както и бракониерския улов, са допринесли за изчезването на тази интересна риба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар